NEWS

VMG Yachtbuilders viert eerste Lustrum!

5 jaar VMG Yachtbuilders

Sinds 1 januari 2020 bestaat VMG Yachtbuilders 5 jaar onder deze naam. Er is heel veel gebeurd in die 5 jaar. We hebben prachtige projecten gedaan, we zijn enorm gegroeid qua ruimte en mensen en we zijn internationaal gegaan.

Alle reden voor feest dus! Onze inmiddels legendarische seizoensopening Bubbels & Boats zal dit jaar in het teken staan van dit eerste lustrum en we hopen dat jullie komen om dit met ons te vieren. Zoals jullie van ons gewend zijn, zit het qua eten en drinken wel goed en er zal genoeg te doen zijn voor jong en oud, op en rond het water.

Later volgt meer informatie, maar nu eerst: save the date! Zaterdag 25 april op onze werf in het centrum van Enkhuizen die we afgelopen jaar een volledige facelift hebben gegeven!

Medio 2014 gaf de toenmalig DGA Arne Zeeman aan zijn zakenpartner Govert Bolier aan dat hij andere plannen had, zijn functie wilde neerleggen en van z’n aandelen af wilde. Hij was moegestreden in een moeilijke markt in crisistijd en na de nodige tegenvallers, zoals de grote brand in 2012. Het bedrijf lag zo goed als stil.

Govert Bolier benaderde Tim van Daal met de vraag of hij samen met hem de uitdaging aan wilde gaan het bedrijf weer nieuw leven in te blazen. Na rijp beraad besloot Tim hierop in te gaan.

De eerste klus was een refit van motorjacht ‘Misha’, van 20 meter. Het ontwerp is van Olivier van Meer, gebouwd door Combi Jachtbouw. Het jacht moest naar binnen voor groot onderhoud. Combi Jachtbouw had de klus binnengehaald, maar had VMG nodig voor de faciliteit en capaciteit. Hier begon de samenwerking met Combi, die over de jaren verder zou intensiveren.

1 januari 2015 – naamsverandering

Het bedrijf wat ruim 30 jaar onder de naam Zeeman Jachtbouw had geopereerd, wordt omgedoopt in VMG Yachtbuilders bv. De naam moest neutraler en internationaler zijn en bovendien een kapstok voor verschillende merken. Eigen merken, merken onder licentie en merken van klanten die allemaal onder de paraplu van VMG Yachtbuilders moesten kunnen worden gebouwd.

Februari 2015 – Puffin® licentie

VMG Yachtbuilders vergaart de exclusieve licentie voor het verkopen en bouwen van Puffin® jachten. Dit beroemde merk, waarvan er zo’n 60 in verschillende maten gebouwd waren, had de nodige jaren te weinig aandacht gehad. Wij namen ons vast voor dat nieuw leven in te blazen.

Zomer 2015 – vakantiehuizen

Nadat de laatste klussen uit de Zeeman-periode waren afgerond in het voorjaar, was het echt leeg in de hallen. We moesten iets doen. In de zomer van 2015 hebben we toen in samenwerking met een bouwbedrijf prefab vakantiehuizen gefabriceerd.

Oktober 2015 – Whitbread racer ‘Flyer’

Het legendarische Whitbread-around-the-World racejacht van Connie van Rietschoten, de ‘Flyer’ kwam binnen bij VMG voor groot onderhoud. Dit was uiteraard een grote eer!

Januari 2016 – Puffin® 42 ‘PonponSen’ aankomst

De eigenaar van de Puffin® 42 ‘PonponSen’ besloot zijn jacht wat nog in de beginfase van de bouw was bij de vorige bouwer van Puffin®, af te laten maken bij VMG. Dit was uiteraard een welkome opdracht, omdat we nu als nieuwe bouwer daadwerkelijk een Puffin® in huis hadden.

Februari 2016 – Puffin® 37 ‘De Haaks’ aanvang

Inmiddels hadden we ook een opdracht binnen weten te halen van een Nederlandse klant voor een Puffin® 37. De boot werd geheel tegen de traditie in gebouwd van glas/epoxy/schuim. Tot dan waren Puffins® gebruikelijk van staal of alumium. Bovendien waren we nu 2 Puffins® tegelijk aan het bouwen.

Februari 2016 – FarEast Boats dealerschap

Door de nauwe banden tussen SimonisVoogd Design en VMG was het logisch dat VMG het Chinese sportbootmerk FarEast in Nederland zou vertegenwoordigen en zo geschiedde.

Maart 2016 – S&S ‘Nyala’ lamineren

Collega jachtbouwer Ventis uit Enkhuizen had de opdracht om een replica van een beroemd 18 meter jacht van Sparkman & Stephens te bouwen voor een klant. De boot werd woodcore/glas/epoxy gebouwd. Door de kennis en ervaring van de VMG-ploeg besloot Ventis het lamineren aan VMG over te laten.

Juni 2016 – Agile 42 ‘Karma’ aanvang

Een zakelijke connectie bracht een klant aan die een high performance cruiser wilde laten bouwen in Italië, maar toen hij hoorde dat er in Enkhuizen ook een bouwer zat die dat kon, wilde hij liever hier bouwen. Met een concept ontwerp van SimonisVoogd in de hand hebben we toen samen met de klant een nieuwe boot ontwikkeld in carbon/corecell/epoxy.

September 2016 – Puffin® 42 ‘PonponSen’ oplevering

Anderhalf jaar na aankomst was de ‘PonponSen’ dan eindelijk klaar. Het was een lange reis met de nodige hobbels geweest voor de eigenaren. Het resultaat leidde in elk geval tot tranen van geluk!

Oktober 2016 – 73 ft ketch ‘Spirit of Venice’ aanvang

Het casco van de 73 voet lange one-off ‘Spirit of Venice’ kwam uit Friesland over het water naar Enkhuizen. We konden beginnen met deze superklassieke beauty van de hand van Olivier van Meer. Hiermee ging VMG laten zien waartoe ze in staat was als het ging om vakmanschap in hout!

Januari 2017 – aankoop werf Paktuinen

We misten water bij ons pand. We konden klanten alleen maar ontvangen op de kant, binnen, met het tuig eraf. Dat is commercieel gesproken niet ideaal. Daarnaast was het altijd pittig om een goede plek te vinden om nieuwe boten te tuigen, in het werk te stellen en te testen in de weken of maanden voor oplevering. Het gesprek werd aangegaan met Gideon Messink over zijn werf in het centrum van Enkhuizen. In eerste instantie kregen we nul op het rekest, maar een paar weken later keerde het tij. In januari hadden we onze service & sales werf.

Mei 2017 – Puffin® 37 ‘De Haaks’ oplevering

Het resultaat mocht er wezen! Een moderne, lichte en snelle Puffin® koos het ruime sop. De eigenaar was volledig in z’n nopjes en de pers schreef enthousiast over deze ‘wedergeboorte’ van het beroemde merk.

Augustus 2017 – Rapsody tender

Tussendoor hebben we een luxe open tender van 8 meter gebouwd voor het merk Rapsody naar ontwerp van SimonisVoogd.

September 2017 – Agile 42 oplevering en eerste Bubbels & Boats

We waren zo enthousiast over het resultaat, dat we besloten er een merk van te maken. Agile Yachts was geboren en wat zijn we trots op dit stijlvolle renpaard! We hopen in de toekomst meerdere exemplaren van dit concept te maken, vooral in grotere maten. Om de doop van de eerste te vieren en het merk te introduceren, organiseerden we een launch party. Hiermee was het inmiddels beruchte jaarlijkse VMG-feest ‘Bubbles & Boats’ een feit

December 2017 – overname Messink Yachting/start For Sail Yachtbrokers Noord

Na het onroerend goed besloten we gezamenlijk dat het veel logischer was als we ook de jachtmakelaardij in Enkhuizen van Messink zouden overnemen met een goede partnership-afspraak. Bovendien besloten we de makelaardij om te dopen in For Sail Yachtbrokers om de nauwe samenwerking met For Sail Yachtbrokers in Marina Port Zélande naar de buitenwereld duidelijk te maken.

April 2018 – 73 ft ketch ‘Spirit of Venice’ oplevering

We hadden zeker laten zien waartoe we in staat waren. De bladen stonden er bol van en het jacht werd genomineerd for ‘Classic Boat of the Year’ in de categorie ‘Spirit of Tradition’. Mission accomplished.

April 2018 – Puffin® 50 ‘Jaleo’ aanvang

Voor een Spaanse klant mochten we een Puffin® 50 bouwen met alles erop-en-eraan. Feitelijk werd het een mini-superjacht. De enige reden dat de klant besloot hem niet groter te maken, was omdat ze geen grotere ligplaats kon krijgen bij RCNP op Mallorca.

Mei 2018 – overname Combi Jachtbouw

Na anderhalf jaar zeer intensieve samenwerking -Combi werkte alleen nog voor VMG- is in goed overleg besloten dat het beter en duidelijker zou zijn als we gewoon één bedrijf zijn. Dit resulteerde in de overname van de inventaris en het personeel van Combi. De eigenaar Eschwin van Blijderveen werd de voorman van de werkvloer. Inmiddels zijn we in hart en nieren een geolied team met z’n allen!

December 2018 – ‘Mercedes’/’Rossiya’ aanvang

Dit was een heel bijzondere opdracht. Een Russische klant kocht een 50 meter lang charterschip en dat moest in 4 maanden tijd omgetoverd worden tot een super chique jacht. Balk Shipyard in Urk had de opdracht en vroeg ons voor het exterieur timmerwerk. Het leek onmogelijk om zo’n enorme klus met zo’n harde deadline tussen het normale werk door te plannen, maar we besloten het aan te nemen.

April 2019 – S&S 72 ft  aankomst

De romp van de ‘S&S’ komt aan om bij VMG afgebouwd te gaan worden. Dit is een compleet restauratieproject van een zeer beroemde klassieker uit 1938. Olin Stephens noemde deze boot ‘probably my finest’. De boot heft meermalen de Bermuda race gewonnen en de huidige eigenaar wil haar geheel in nieuwstaat hebben om weer me te racen. Kosten noch moeite worden gespaard en geen concessies!

Mei 2019 – dealership Najad Yachts naar For Sail Yachtbrokers

Het kwaliteitsmerk Najad uit Zweden zoekt een nieuwe dealer. Eis is wel dat deze dealer in staat moet zijn de veeleisende klant van Najad te bedienen qua kwaliteit. Na een bezoek van de directeur aan onze werf bestaat daar geen twijfel meer over.

Mei 2019 – ‘Mercedes’/’Rossiya’ oplevering

Met de tomeloze inzet van onze eigen mensen en een aantal onderaannemers is het onmogelijke toch waargemaakt. Iedereen was superblij en trots, van eigenaar tot timmerman! Het schip is nu wereldberoemd, nadat het de hoofdrol speelde tijdens het Scarlet Sails Festival in St. Petersburg, waar het allemaal om te doen was. ‘Mercedes’ is nu ‘Rossiya’.

Mei 2019 – Puffin® 50 ‘Jaleo’ oplevering

Exact op tijd is de Puffin® ‘Jaleo’ klaar en kan vertrekken naar Palma. De boot legt een fantastische maiden trip af van ruim 1.500 mijl.

Mei 2019 – facelift werf Paktuinen

De werf op de paktuinen wordt groots aangepakt. Alle buitenmuren worden in zwart hout gepotdekseld, de plastic goten vervangen door zinken goten, de muren gekeimd, de kantoren geïsoleerd, de ramen vervangen door thermopane, alle houtwerk geschilderd en de makelaardij heeft een eigen ingang gekregen.

Juni 2019 – eerste Salut 29 opgeleverd

De klant Salut Boats heeft haar eerste boot door ons laten bouwen. Deze kan naar de boatshows. De boot wint de Hiswa publieksprijs voor leukste boot!

Juli 2019 – 15 meter klassiek motorjacht ‘IJver’ aanvang

Voor een particuliere klant mag VMG een familiemotorboot bouwen. De eigenaar krijgt een soort visserslogger met een robuust en open interieur om met zijn kinderen en kleinkinderen over de Waddenzee te scharrelen. De boot kan op zijn kimkielen droogvallen en heeft een gyroscopische zero-speed stabilisator. De spiegel biedt toegang tot het wad door een uitklapbare trap. Uniek project met Olivier van Meer Design.

Augustus 2019 – VMG Yachtbuilders Alicante

Na de nodige maanden voorbereiding, heeft VMG een samenwerking met de werf 360a3 in Alicante bewerkstelligd. Hun unieke locatie en faciliteiten, gecombineerd met ons vakmanschap en netwerk moet zorgen voor een goed functionerende servicewerf in het gebied waar onze klanten varen. Deze front office zorgt ook voor een frequent contact met onze klanten, waardoor we ze altijd op maat kunnen blijven bedienen. Of ze nu een nieuwe boot willen of van hun boot af willen of willen refitten of welke bootwens dan ook.

Oktober 2019 tweede Salut 29 aanvang

De eerste Salut 29 is verkocht en er zijn veel aanvragen, dus we zijn voor de klant aan de tweede begonnen en ondertussen ontwikkelen we een 38 voets versie.

Tot 25 April! Bubbels & Boats!

Team VMG Yachtbuilders

Related items